DOSSIER TUSSEN VELD – TIJD VOOR DE WAARHEID
Beste lezer,
U vindt bij deze een reeds zeer relevante stukken terug aangaande het dossier Tussenveld.
Er zijn in onze gemeente weinig dossiers waarover de voorbije jaren met zoveel emotie werd gecommuniceerd als dit dossier. In het licht van deze emoties werden er soms – bewust en onbewust – verkeerde en onjuiste zaken wereldkundig gemaakt.
Samen Anders laat u zelf een oordeel vellen op basis van de stukken van het dossier dat u hierachter zal kunnen terugvinden.
We geven u ook reeds – opnieuw op basis van de stukken – een Q&A (vragen & antwoorden) mee over de meeste relevante elementen van het dossier.
Veel leesgenot.
Stem op 13/10 bewust. Stem voor oplossingen. Stem voor een visie.
Met vriendelijke groeten,
Samen Anders
​
​
INVENTARIS STUKKEN:
​
DEEL 1:
-
Info Gewestplan d.d. 7.03.1977
-
Schepencollege d.d. 14.04.2014
-
Persartikel d.d. 24.03.2015
-
Infovergadering voor de inwoners
-
Schepencollege d.d. 26.10.2015
-
Schepencollege d.d. 8.02.2016
-
Schepencollege d.d. 19.02.2018
-
Schepencollege d.d. 18.06.2018 – Goedkeuring Projectfiche 1
-
Schepencollege d.d. 2.07.2018
-
Schepencollege d.d. 3.12.2018 – Goedkeuring Projectfiche 2
-
Herwerkt project Tussenveld 2.0.
DEEL 2:
-
Samenvatting dossier Gemeente Meise (stand juni 2021)
-
Dading/Verkoopsovereenkomst met Gewestelijke Maatschappij voor Volkshuisvesting
-
Schattingsverslag site Tussenveld
Q&A (vragen en antwoorden):
1: Wanneer is het dossier van Tussenveld opgestart?
Het gegeven dat er in Eversem sociale woningen werden gebouwd vindt haar oorsprong in het Gewestplan van 1977. Reeds sinds dan is de ruimte aldaar voorbestemd voor de bouw van sociale en betaalbare woningen.
Het dossier betreffende het meest recente project om in Eversem sociale en betaalbare woningen te bouwen werd opgestart in 2014.
Meise heeft de verplichting (opgelegd door de Vlaamse overheid) om een minimaal aanbod aan sociale en betaalbare woningen te laten realiseren op haar grondgebied. Tegen 2025 moeten er 102 bijkomende sociale en betaalbare woningen bijkomen.
Teneinde deze target te halen moest er dringend bijkomend aanbod in sociaal woonaanbod gecreëerd worden.
In 2014 was het bestuur in Meise in handen van de partijen N-VA en CD&V (LB+: een afscheuring van CD&V aangevuld met mensen van Open VLD en een aantal onafhankelijken werd opgericht in 2017).
De toenmalige schepen van Ruimtelijke Ordening en Woonbeleid was Mevr. Sonja Becq (CD&V). De andere leden van het College van Burgemeester en Schepenen waren:
-
Jos Emmerechts (Burgemeester) (CD&V – LB+)
-
Herwig Cornelis (N-VA)
-
Willy Kerremans (N-VA)
-
Marcel Belgrado (CD&V)
-
Paul Van Doorslaer (N-VA)
-
Wim Verbeke (CD&V – LB+)
Begin 2016 werd Dhr. Herwig Cornelis vervangen door Mevr. Gerda Van den Brande (N-VA) en werd Dhr. Willy Kerremans vervangen door Dhr. Jonathan De Valck (N-VA).
U kan alle relevante informatie terugvinden onder de bijlagen 1 – 10 en 12.
2. Wie heeft zijn goedkeuring gegeven aan het oorspronkelijk project met 296 woningen?
In de jaren 2014 tot en met 2018 werd het project Tussenveld opgestart op de locatie in Eversem en werd dit project voor een totaal van 296 wooneenheden (dat gedurende 25 à 30 jaar stap per stap zou uitgerold worden) 7 keer goedgekeurd door voormelde leden van het College van Burgemeester en Schepenen (N-VA, CD&V en LB+).
U kan alle relevante informatie terugvinden onder de bijlagen 1 – 10 en 12.
3. In 2019 kwam Samen Anders mee in het bestuur (samen met N-VA en Pro). Wat heeft Samen Anders gedaan?
Tijdens de informatievergadering die er in 2015 door het toenmalige bestuur werd georganiseerd was er quasi geen protest vanwege de inwoners.
14 dagen nadat Samen Anders in januari 2019 in het bestuur kwam, werd er een info-vergadering georganiseerd naar aanleiding van de start van een eerste fase van de uitwerking van het project dat de vorige meerderheid (N-VA, CD&V en LB+) had uitgewerkt.
Naar aanleiding van deze informatievergadering kwam er opeens veel protest.
Het door de vorige meerderheid tot 7 keer toe goedgekeurde megalomane project werd door de nieuwe meerderheid met Samen Anders “on hold” gezet.
Op initiatief van Samen Anders werd gezocht naar een oplossing voor het dossier waarbij het megalomane dossier van de meerderheid N-VA, CD&V en LB+ zou worden verkleind in Eversem én er ook op andere locaties in de gemeente een aanbod aan sociale en betaalbare woningen zou komen. De door Vlaanderen opgelegde target (Bindend Sociaal Aanbod – BSO) zou worden gehaald zonder dat dit geld zou kosten aan de Meisese belastingbetaler.
Die oplossing werd uiteindelijk gevonden door Samen Anders. Er zouden in het plan van Samen Anders sociale en betaalbare woningen gebouwd worden op de volgende plaatsen:
-
Zerlegem (Meise)
-
Martinus (Meise)
-
Sancta Maria (Wolvertem) – eigendom van de gemeente
-
Eversem (Tussenveld)
Het BSO (met nog een te halen target van 100) zou behaald worden.
Op 21 september 2021 werd Samen Anders echter uit het gemeentebestuur gezet en vervangen door LB+.
De sociale huisvestingsmaatschappij heeft haar plan wel verder aangepast en uitgewerkt. Van dit herwerkt plan Tussenveld 2.0 werd op 5.12.2022 een voorstelling gegeven aan het Schepencollege (N-VA en LB+). Dit plan mocht echter nooit aan de inwoners worden voorgesteld. Wij laten het u wel zien.
U kan alle relevante informatie terugvinden onder de bijlagen 11 en 12.
​
4. Wat stond/staat er in dit herwerkt Project Tussenveld 2.0 project?
U kan de voorstelling zelf nazien onder bijlage 11.
Het plan voorziet in een veel kleiner project (van 296 woningen naar 154 woningen) dat eveneens in fases zou worden uitgevoerd.
Het voorziet eveneens in belangrijke infrastructurele maatregelen die een eventueel toekomstig gevaar op wateroverlast counteren.
Het voorziet eveneens in meer open ruimte, meer parkgebied, meer speelgebied voor jongeren, meer verbindingen voor wandelaars en fietsers.
En het voorziet uiteraard ook in een gratis aanbod aan sociale en betaalbare woningen die samen met andere locaties binnen de gemeente zou zorgen voor een gespreid aanbod aan sociale en betaalbare woningen.
Dit herwerkte project mocht van het N-VA - LB+ bestuur echter nooit voorgesteld worden aan de bevolking.
5. Er is toch een problematiek van wateroverlast op de site Tussenveld?
In de zomer van 2021 werd Eversem getroffen door een zelfzame en extreem krachtige waterbom.
Ten gevolge van deze waterbom had Eversem te kampen met wateroverlast.
Deze wateroverlast was vooral gelokaliseerd op plaatsen waar er nooit een sociaal woonproject is of was voorzien.
Op de site Tussenveld was er eveneens wateroverlast. Deze site mag echter niet verward worden met de situatie van bvb. de straat Heimbeekveld of Sneek.
Het herziene woonproject (Tussenveld 2.0) van de de sociale huisvestigingsmaatschappij voorziet net in zeer ingrijpende maatregelen die een eventueel toekomstig gevaar voor overlast counteren.
In het schattingsverslag van de site opgemaakt in opdracht van de meerderheid N-VA en LB+ kwalificeert men de site van Tussenveld als een site waar geen gevaar op wateroverlast bestaat.
Alle vandaag reeds in Eversem en Sint-Brixius-Rode bestaande infrastructuur om eventuele wateroverlast te counteren werd gebouwd op instructie van een schepen van Samen Anders. Tussen september 2021 en vandaag werden er geen infrastructurele werken meer uitgevoerd. Mocht het herwerkte project Tussenveld 2 geconcretiseerd zijn was er vandaag al gaan risico op wateroverlast meer.
Alle noodzakelijke infrastructurele werken nodig om eventuele wateroverlast te counteren zouden gratis aangeleverd worden door de Woonmaatschappij.
U kan alle relevante informatie terugvinden onder de bijlagen 11, 12 en 14.
6. Het woonproject zou toch alle open ruimte tussen Eversem en Sint-Brixius-Rode inpalmen?
Dit klopt niet
Kijk naar bijlage 11.
De site waar het project zou komen is zelfs niet te zien vanaf de Kapellelaan.
Het betreft een inbreidingsproject op grond die reeds sinds 1977 voorzien is voor de bouw van sociale en betaalbare woningen.
Van een inname van de open ruimte tussen Eversem en Sint-Brixius-Rode is geen sprake.
7. Wie zou er kunnen wonen in deze sociale en betaalbare woningen?
20% van deze woningen zijn koopwoningen. 80% zijn huurwoningen.
De toewijzing van de woningen gebeurt op basis van een toewijzingsreglement dat door de Vlaamse overheid werd opgesteld. Binnen dit reglement krijgen mensen die een band kunnen aantonen met de gemeente voorrang.
U kan meer informatie over dit toewijzingsreglement terugvinden op de site van de Vlaamse overheid: https://www.vlaanderen.be/lokaal-woonbeleid/nieuws/toewijzing-voor-sociale-woningen-vanaf-1-maart-2024
8. De bouwmeesterscan zei toch dat er niet mag gebouwd worden in Eversem?
Klopt niet.
Zie naar bijlage 12.
De bouwmeesterscan zegt dat het eerste (door N-VA, CD&V en LB+ gemaakte) megalomane project met 296 wooneenheden best niet wordt gerealiseerd in Eversem. Dat plan ligt ook al lang niet meer op tafel.
De scan zegt ook dat er in Eversem 100 wooneenheden kunnen worden gebouwd via een aantal woontorens. Wij denken dat een vermindering van het aantal woningen dat in het eerste plan voorzien was cruciaal is en dat het project Tussenveld 2.0 (zie bijlage 11) wel degelijk aanvaard zou worden door een nieuwe bouwmeesterscan.
​
8. Wat nu?
Het huidige bestuur wil het desbetreffende stuk grond van de woonmaatschappij kopen voor een bedrag van 2,2 miljoen € om aldus de bouw van sociale en betaalbare woningen tegen te houden.
De Vlaamse target is nochtans in de verste verte niet gehaald. Van de 102 bijkomende sociale en betaalbare woningen die men tegen 2025 dient te realiseren zijn er slechts 2 gerealiseerd.
Veel van onze eigen jonge starters, maar ook mensen die alleen komen te staan of gepensioneerden kunnen zich geen woning in Meise permitteren en moeten Meise verlaten. Het is voor die mensen dat Samen Anders zo hard blijft pleiten voor naleving van de Vlaamse normen inzake betaalbare woningen.
De tussen de gemeente en de woonmaatschappij gemaakte dading is duidelijk: de woonmaatschappij is niet verplicht om de 2,2 Miljoen € die ze zouden ontvangen op andere locaties in Meise te gaan investeren in sociale en betaalbare woningen.
De problematiek van het (on)betaalbaar wonen in Meise blijft verder bestaan. N-VA en LB+ hebben geen enkel concreet alternatief waar ze het BSO zouden kunnen realiseren. De woonmaatschappij heeft in Meise quasi geen andere gronden waar ze een alternatief project zouden kunnen realiseren.
Samen Anders is van mening dat 2,2 Miljoen € belastinggeld uitgeven om de bouw van sociale en betaalbare woningen tegen te houden absurd is. Samen Anders wenst dat geld aan andere zaken te besteden (bvb. betere jeugd- en sportinfrastructuur, schoolbussen, het renoveren en herbestemmen van het oud Gemeentehuis in Wolvertem, betere voet- en fietspaden, enz.).
Het is de taak van een woonmaatschappij om die woningen te bouwen. Samen Anders wil een gespreid aanbod aan betaalbare en sociale woningen over 4 locaties in onze gemeente:
-
Zerlegem (Meise)
-
Martinus (Meise)
-
Sancta Maria (Wolvertem)
-
Eversem (Tussenveld)
Deze bijkomende betaalbare en sociale woningen kosten NIETS aan de Meisese belastingbetaler.
Naast deze betaalbare en sociale woningen zou er in Eversem ook gratis infrastructuur komen om eventuele wateroverlast te counteren én gratis bijkomend parkgebied, speelgebied enz.
​
U kan alle relevante informatie terugvinden onder de bijlagen 11, 12, 13 en 14.