SOCIAAL GEMEENTELIJK WOONBELEID
Een van de meest prangende vragen waarop de inwoners van Meise dringend een antwoord verwachten, is de problematiek van de betaalbare woongelegenheid voor de jongeren, jonge gezinnen en andere inwoners binnen onze gemeente. Meise moet de thuis kunnen zijn van iedereen, ook van zij die het financieel wat minder breed hebben. Dit thema staat al dertig jaar op de politieke agenda. Toch werd er tot op vandaag nog niets concreets verwezenlijkt. Samen Anders wil in dit dossier spijkers met koppen slaan. Een goede samenwerking met de voor onze gemeente bevoegde woonmaatschappij is daarom uiterst belangrijk.
​
“Via de samenwerking met de bevoegde woonmaatschappij
kan de gemeente er voor zorgen dat er een betaalbaar woonaanbod uitgebouwd wordtvoor inwoners met een lager of middeninkomen.”
Onze actiepunten voor een sociaal gemeentelijk woonbeleid:
-
De woonmaatschappij moet, waar mogelijk, en met de steun van de gemeente, zelf appartementen en woningen aankopen / renoveren / bouwen en deze daarna aan de hand van objectieve toewijzingscriteria (bv. inkomen, x-aantal jaren inwoner van de gemeente, kennis van de Nederlandse taal) ter beschikking stellen van mensen die een band hebben met onze gemeente tegen lagere huurprijzen dan dewelke die op de gewone huurmarkt gehanteerd worden.
-
Bij uitzonderlijke opportuniteiten moet onze gemeente kunnen gebruikmaken van haar voorkooprecht teneinde de Vlaamse doelstellingen inzake sociaal woonaanbod te kunnen realiseren.
-
Bij de opmaak of de wijziging van gemeentelijke Ruimtelijke Uitvoeringsplannen wordt waar wenselijk voorzien in een minimum aandeel sociaal woonaanbod.
-
We moedigen andere woonvormen aan zoals zorgwoningen, cohousing en kangoeroewoningen.
-
Er zijn, ook in onze gemeente, nog altijd speculanten die hun huizen bewust en met oog op winst laten leegstaan en zelfs laten verkrotten. De gemeente heeft de plicht deze mensen met voldoende hoge belastingen op leegstand en verkrotting voor de keuze te plaatsen: ofwel brengen ze hun panden op de markt, ofwel staan ze een deel van de beoogde winsten af aan de gemeenschap.
-
De gemeente moet een voldoende hoge belasting heffen op bouwrijpe kavels die niet bebouwd zijn. Alleen natuurlijke personen die kunnen aantonen dat ze deze kavels bewaren ten gunste van hun kinderen, kunnen hierop vrijstelling verkrijgen.
-
Het sociaal woonaanbod wordt op verschillende locaties van onze gemeente gerealiseerd. Wij wensen geen megalomane projecten op 1 plaats, maar verschillende kleinere clusters van sociaal woonaanbod op verschillende locaties. De gemeente moet er financieel toe bijdragen om het aandeel van de sociale koopwoningen binnen een sociaal woonproject te verhogen ten opzichte van de door Vlaanderen voorziene verdeelsleutel van 20% koop- en 80% huurwoningen.
-
Privatieve eigenaars die hun woning of appartement wensen te verhuren aan de lokale woonmaatschappij worden door de gemeente financieel ondersteund.